Κατάλογος σελίδων BIOTEYMA_blog ΒΙΟΤΕΥΜΑ Τρόπος Ζωής Ποιότητα Ζωής: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους
Τι είναι βιολογική Γεωργία;;;

Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία είναι ένα αγροτικό σύστημα διαχείρισης το οποίο παρέχει στον καταναλωτή φρέσκα, γευστικά, αυθεντικά τρόφιμα, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων ενώ ταυτόχρονα σέβεται την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο:Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο;
Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;
Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Απρίλιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.
Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παρουσίαση της δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ανοιχτό Μουσείο με τίτλο:
«Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας»
Όπως στην ιατρική, έτσι και στη συντήρηση η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία. Αν και η «θεραπευτική» συντήρηση ενός αντικειμένου κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη, η θεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διατηρηθούν οι συλλογές για τις μελλοντικές γενεές. Τα αντικείμενα αναπόφευκτα φθείρονται με τον χρόνο. Οι προσπάθειες της προληπτικής συντήρησης στοχεύουν στο να περιορίσουν τη φθορά και τη διάβρωση των συλλογών βελτιώνοντας το περιβάλλον στο οποίο αυτές βρίσκονται. Τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνουν τον έλεγχο της σχετικής υγρασίας/θερμοκρασίας και ρύπανσης, τον χειρισμό και συσκευασία των αντικειμένων, τον αποκλεισμό των βιολογικών παραγόντων, τον περιοδικό καθαρισμό των προθηκών, τον περιορισμό των επιπτώσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
H παρουσίαση διαρκεί μία ώρα, θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Αιγυπτιακής Συλλογής και θα περιλαμβάνει επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint και επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλικών, όπου με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης απαιτείται
 η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής
 στις Πληροφορίες του μουσείου.
Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.
 Στοιχεία επικοινωνίας:
Ώρες λειτουργίας (χειμερινό ωράριο): Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00 και Δευτέρα 13:00-20:00
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Τηλ: 213214 4891
Fax: 210 8213573
Email: eam@culture.gr
www.namuseum.gr

Προσθέστε το σχόλιό σας…. την άποψή σας …
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πειτε την γνώμη σας .....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το Biotevma.blogspot.gr δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια των επισκεπτών. Ο σχολιαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιοδήποτε περιεχόμενο καθιστά διαθέσιμο μέσω του συστήματος σχολιασμού.